Isoisäni kirjallisuudesta

Tässä blogissa kirjoitan muistiin
1) isoisäni kokoaman pienen evankelioivan kirjan Pyhä Historia ( 1908)
2) Mitä Luontainen terveyskunta tahtoo
3) Herran Kansan tasavalta
4) Poimintoja mustasta käsinkirjoitetusta muistivihosta.
Tässä blogissa en kirjoita Kotioppaasta (1912) enkä eri hoitoohjeista.
Päivitys 25.5. 2010 Lea Bright
Visar inlägg med etikett kommentti rohdoista. Visa alla inlägg
Visar inlägg med etikett kommentti rohdoista. Visa alla inlägg

måndag 10 oktober 2011

Orvokki J H Uotin rohtolistassa

http://abchomeopathy.com/r.php/V
ja indikatioissa ei vähempi kuin itse hinkuyskä, johon onneksi on nykyään rokote: pertussis rokote.
  • Mitähän se orvokki sisälsi?
Ensinnäkin mikähän sen kielinen nimi on.
  • Saksaksi:
Das Wilde Stiefmütterchen (Viola tricolor), im Volksmund auch Muttergottesschuh, Mädchenaugen, Gedenkemein, Schöngesicht oder Liebesgesichtli, gehört zur Familie der Veilchengewächse (Violaceae).
  • Ruotsiksi:
Styvmorsviol (Viola tricolor) är en ört med flerfärgad krona.
  • Englanniksi:
Viola tricolor, known as Heartsease, is a common European wild flower, growing as an annual or short-lived perennial. It has been introduced into North America, where it has spread widely, and is known as the Johnny Jump Up (though this name is also applied to similar species such as the Yellow Pansy). It is the progenitor of the cultivated Pansy, and is therefore sometimes called Wild Pansy; before the cultivated Pansies were developed, "Pansy" was an alternative name for the wild form.

Ja sitten sen alkaloideista ja lääkkeellisistä eduista:

  • Ruotsalaisesta tekstistä löytyy tämä:Medicinalväxt

Avkok av torkade blad och blombärande delar kan användas till tvättning av finnig hy och behandling av mjölkskorv hos barn (Crusta lactea). Intag av preparat utvunna ur styvmorsviol är svagt urindrivande och gör att urinen luktar som katturin. [2] Många andra medicinska effekter av styvmorsviol har rapporterats genom tiderna. I svenska farmakopén kallas växten Herba Jacae. Den förekommer även i den tyska farmakopén. Ur torkade växtdelar kan utvinnas salicylsyra och violaquercitrin (summaformel C42H42O24), en glykosid. Om bladknoppar gnuggas mellan fingrarna, kan man känna lukten av liniment, som är parfymerat med vintergrönolja (metylsalicylat, summaformel C10O4H7).[3] En annan luktliknelse är gångna tiders Björnklister.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Styvmorsviol

ja sitten PubMed lähde: Löydöt kyllä motivoivat ne orvokit mitä nykyisessä Uotin kylpylässä ilmestyy salaattilautasten reunoille. Tietellisesti ottaen tuollaisten orvokinkukkien nauttimisesta on antioksidatiivista hyötyä ja muutamin hyötyä varsinkin silmän rakenteelle.

Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2009 Jan-Mar;113(1):264-7.Pharmacognostic research on Viola tricolor L. (Violaceae).

Source(Lähde)

I. Haţieganu University of Medicine and Pharmacy Cluj-Napoca School of Pharmacy, Department of Pharmacognosy-Phytotherapy.

Abstract (Tiivistelmä)

In this study we analyzed the chemical composition and we evaluated the diuretic activity of aerial parts of V. tricolor L.

MATERIAL AND METHODS: ( Tutkimusaineisto ja menetelmät) For saponins and mucilages we have performed gravimetric methods, whereas for carotenoids, spectrophotometric determinations and HPLC analysis were performed. We studied the diuretic activity of tincture, using furosemide as the reference drug in male Wistar-Bratislava rats.

RESULTS (Tulokset)

Löytyy saponiineja , lima-aineita, karotenoideja, violaxantiinia, anteraxantiinia, luteiinia, zeaxzantiinia, alfa-kryptoxantiinia, betakaroteeniepoksidia, betakaroteeneja ja natrium- diuraattista vaikutusta.

We established the content in saponins (5.98%), mucilages (14.20%) and total carotenoids (18.46 mg/100 g). In fresh vegetal drug we have determined by HPLC 8 carotenoids: violaxanthin (352 microg/100 g), antheraxanthin (711 microg/100 g), lutein (1575 microg/100 g), zeaxanthin (1488 microg/100 g), alpha-cryptoxanthin (66 microg/100 g), beta-carotene 5,6-epoxide (133 microg/100 g), beta-carotene (1678 microg/100 g) and 9Z-beta-carotene (312 microg/100 g). We observed a moderate diuretic effect of tincture (diuretic index 1.103, saluretic index of Na+ 1.181, and saluretic index of K+ 1.365).

CONCLUSIONS (Johtopäätökset)

Violae tricoloris herba contains a high amount of saponins and mucilages and it can be recommended to complete the diuretic treatment.

PMID: 21491816 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Juho H Uotin rintatee: Tähtianis.

  • TÄHTIANIS on sata vuotta sitten käytetyltä latinalaiselta nimeltään Pimpinella anisum. NykyäänIllicium. Laji Illicium verum- nimellä kulkee RUSOTÄHTIANIS, se minkä kuorta käytetään mausteena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Illicium_verum

http://fi.wikipedia.org/wiki/Anisruoho

Rusotähtianis (Illicium verum) (ent. tähtianis) on keskikokoinen ikivihreä puu. Samalla nimellä kutsutaan myös puun hedelmää, joka on yleinen vietnamilaisen ja kiinalaisen keittiön mauste. Rusotähtianista on viljelty jo varhaisista ajoista lähtien Kiinassa, eteläisessä Aasiassa ja Indonesian alueella- Aasiassa ja Indonesian alueella. Kiinaksi tähtianis tunnetaan mm. nimellä bājiǎo (八角), "kahdeksansakarainen".[Mausteena hedelmästä käytetään "tähden" kuorta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rusot%C3%A4htianis

ANIS (Pimpinella anisum), jo 100 vuotta sitten sai pitkät luettelot hyvistä vaikutuksistaan kuten matolääkevaikutusta lapsilla, imettäväisillä lisää maidon tuloa. Tehoaa keripukkia vastaan. Nykyään tiedetään, että sen aines on luonnon shikimihappolähde ja täten hyvin tärkeä Tamifluesiaine. Englantilainen Wikipediatieto siteerattuna:

Lääkekäytöstä egnlanniksi :

Medicinal uses Star anise has been used in a tea as a remedy for rheumatism Seeds are sometimes chewed after meals to aid digestion. As a warm and moving herb, star anise is used to assist in relieving cold-stagnation in the middle jiao, according to Traditional Chinese medicine.Modern pharmacology studies demonstrated that its crude extracts and active compounds possess wide pharmacological actions, especially in antimicrobial,antibacterial, [1] antioxidant, insecticidal, analgesic, sedative and convulsive activities. It is the major source of shikimic acid, a primary ingredient in the antiflu drug (Tamiflu).[2] Shikimic acid, a primary feedstock used to create the anti-influenza drug Tamiflu, is produced by most autotrophic organisms, but star anise is the industrial source. In 2005, there was a temporary shortage of star anise due to its use in making Tamiflu. Late in that year, a way was found of making shikimic acid artificially. Roche now derives some of the raw material it needs from fermenting E. coli bacteria. The 2009 swine flu outbreak led to another series of shortages as stocks of Tamiflu were built up around the world, sending prices soaring.[3]

Star anise is grown in four provinces in China and harvested between March and May. It is also found in the south of New South Wales. The shikimic acid is extracted from the seeds in a ten-stage manufacturing process which takes a year. Reports say[citation needed] 90% of the harvest is already used by the Swiss pharmaceutical manufacturer Roche in making Tamiflu, but other reports[citation needed] say there is an abundance of the spice in the main regions - Fujian, Guangdong, Guangxi and Yunnan.

Japanese star anise (Illicium anisatum), a similar tree, is not edible because it is highly toxic (due to containing sikimitoxin); instead, it has been burned as incense in Japan. Cases of illness, including "serious neurological effects, such as seizures", reported after using star anise tea may be a result of using this species. Japanese star anise contains anisatin, which causes severe inflammation of the kidneys, urinary tract and digestive organs.


  • JUHO H UOTI mainitsi rintateen

e. ”Rintateetä: sekoitus puoliksi isoppia ja alteejuurta sekä yksi viidesosa pienennettyjä tähtianiksia. Niiden päälle kaadetaan isokupillinen kuumaa vettä ja annetaan hetkinen seisoa. Juodaan lämpimänä iltasella lisäämällä 2 teelusikallista hunajaa. ”

( Eräs aniksen yhteydessä mainittu sen ajan rintatee Brusttee löytyy saksalaisesta yrttikirjasta 1860- 1924 ja koostumus on seuraava, mikä muuten selittää, miksi tämä yksi mainittu kasvilaatu laatu Wollkraut (Verbascum phlomoides Rohtotulikukka, Läkekungsljus) on kohta museotavara.

Kun olin nuori , apteekki keräsi yrtteja ja kaikkein parhaimman palkkio sai rohtotulikukan terälehdistä. Se oli arvokkain apteekin ostama luonnonkukka. Se oli silloinkin Hämeessä harvinainen ja nykyään sitä ei oikeastaan enää tapaakaan. JH Uotin kirja ei ilmeisesti mainitse tätä rohtokasvia kuitenkaan anisteessään.

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/verba/verbphl.html

Brusttee:Einen einfachen und sehr guten Brusttee erhält man , wenn 25 g Anis, 15 g Wollkraut oder Königskerzenblumen mit Zibeben (= Trockenbeeren, Zibiba) und Kandiszucker abgebrueht werden

(Windblumen-Königskerze ) Verbascum phlomoides .



Kommentti Kotioppaaseen , kolme rohtokasvia, jäkäliä ja isoppi

Minkälaisia kasvisuutteita Juho H Uoti suosi niin merkitsevästi, että asetti ne Kotioppaaseen 1912 ? Löytyykö niistä nykyaikana merkitseviä ja käytettyjä rohtoaineksia?

JUHO H UOTIN TEKSTI: 19= kasvien uutosliuvoksia y.m.

Kolme ensinmainittua rohtotyyppiä ovat virmajuuri, jäkälälaadut, joista mainitaan kaksi sekä isoppi: Netistä löytyy niistä paljonkin tekstiä.

  • a. VIRMAJUURI , Valeriana officinalis. Löytyy nimellä ROHTOVIRMAJUURI

Tunnettu ja hyväksytty lääke meidänkin päivinämme.

Wikipediatieto: http://en.wikipedia.org/wiki/Valerian_%28herb%29

Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis) on monivuotinen kukkiva kasvi, jota on pitkään käytetty rohdoskasvina. Siitä saadaan perinteistä unilääkettä, ”valeriaanaa”.

Valeriaanauutteen biokemialliset tunnetut osatekijät: Alkaloideja ja muita:

actinidine,[2] chatinine,[2][3] shyanthine,[2] valerianine,[2] , valerine.[2]

Isovaleramide may be created in the extraction process.[4]

Gamma-aminobutyric acid (GABA).[5]

Isovaleric acid.[6]

Iridoids, including valepotriates: isovaltrate[2], valtrate.[2]

Sesquiterpenes (contained in the Volatile oil): valerenic acid,[7] hydroxyvalerenic acid and acetoxyvalerenic acid.[8]

Flavanones: hesperidin,[9] 6-methylapigenin[9] and linarin.[10]



  • b. ”KANGAS eli NUMMIJÄKÄLÄ , Lichen islandicus”: Islanninjäkälän nykynimi on ISOHIRVENJÄKÄLÄ , Cetraria islandica

Tämä on Suomen yleisin jäkälälaji. Sitä on käytetty fytoterapiaan jo 1600-luvulta, mainitsee vastaava saksalainen Wikipediatieto.

(Vaikuttavien aineitten luettelo saksaksi: hakusana Jäkälät, Flechten, Lichenes: ischländische Flechte, isländisches Moos, Als therapeutisch wirksame Bestandteile enthält Isländisch Moos Bitterstoffe, Flechtensäuren, Iod, Schleimstoffe und die Vitamine A, B1 und B12.)

Ruotsalaiset antavat jopa käyttöohjeitakin ja ravintosisällön:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Islandslav

”Färsk lav ca 67 % vatten och C-vitamin (askorbinsyra) 0,8 mg/hg Låga halter av liptider, proteiner, mineraler Lavsyror: fumarprotocetrarsyra, alloprotocetrarsyra, usninsyra, protolichesterinsyra, cetrarsyra.[2] Kan från omgivningen koncentrera bly, kadmium och kvicksilver med en benägenhet som är 300 gånger större än för råg. Torrsubstanss: Kolhydrater, bl a
lichenin (lavstärkelse), isolichenin 80 Protein 4,25 Fett 2,6 Stärkelse 2,29 Glukos, fruktos 1,63 Sackaros 0,06 Kalium 250 Järn 53 Magnesium 27 Kalcium 4,8 Zink 4,8 Mangan 1,7”

http://fi.wikipedia.org/wiki/Isohirvenj%C3%A4k%C3%A4l%C3%A4

  • ”HELMIJÄKÄLÄ (Sphaerococcus crispus lichen carragahen)”. Ilmeinen nykynimi on IRLANNINSAMMAL, punainen jäkälälaji, Chondrus crispus.

http://de.wikipedia.org/wiki/Knorpeltang

Nimeä etsin eri kielistä. Suomalaista sanaa helmijäkälä ei löydy, mutta vastaava on Perlmoos tulee saksasta:

Der (Gemeine) Knorpeltang (Chondrus crispus), auch als Knorpelmoos, Irisch Moos bzw. Irländisches Moos, (irländisches) Perlmoos oder Carrag(h)een-Alge oder -Moos benannt) ist eine Rotalge der nordatlantischen Küsten.

Irlanninsammalta kasvaa Atlantin rannikoilla kivien päällä matalassa vedessä. Levästä saadaan karrageeniksi kutsuttua polysakkaridia, jota käytetään hyytelöinti- ja sakeuttamisaineena. Sitä merkitään lisäaineena E-koodilla E407 ja käytetään esimerkiksi hammastahnoissa, makeisissa, kastikkeissa ja lääke- ja kosmetiikkavalmisteissa, jäätelössä. Levää myös viljellään karrageenin tuotantoa varten.

  • ” ISOPPI (Hyssopus officinalis)”

http://fi.wikipedia.org/wiki/Iisoppi

Isoppi on aromaattinen yrtti, kuuluu minttukasveihin Lamiaceae. Isoppia tai iisoppi oli pitkään Suomessa apteekkirohto. Kasvin kukkivista latvoista tehtiin lääkettä mm. astmaan ja keuhkoputkentulehdukseen. Kasvin sisältämä karvasaine marrubiini helpottaa liman erittymistä hengitysteistä. Iisoppiöljy sisältää bakteereita tuhoavia ketoneita, minkä vuoksi sitä on käytetty haavojen ja ihosairauksien hoitoon. Vaikka siitä saatava öljy on tehokas apu bakteereja vastaan, niin se on samalla myös hermomyrkky, joka voi laukaista epileptisen kohtauksen. Mainitaan sen olevan antibakterielli kasvis ja sitä on tutkittu tieteellisesti paljon.

http://www.ehow.com/list_7371411_antibacterial-properties-hyssop.html.

Isopin pääalkaloidit ovat monoterpenoideja. Isopissa on runsaasti myös flavonoideja. Antibakteriellejä ovat isopin tanniinit. Isopin haihtuvat aromaattiset komponentit on analysoitu: http://www.mdpi.com/1420-3049/16/5/4131/

Isopilla on antivirus- ja antimikrobiominaisuuksia. Englanniksi meriittejä luetellaan näin: The therapeutic properties of hyssop oil are anti-rheumatic, astringent, antiseptic, antispasmodic, carminative, cicatrisant, digestive, diuretic, emmenagogue, expectorant, febrifuge, hypertensive, nervine, sudorific, stimulant, tonic, vermifuge and vulnerary. http://www.health-care-tips.org/herbal-medicines/hyssop.htm

ISOPPITIEDE:

http://www.simplysolutions.net/prlproductinfo/Article/Research-Hyssop%20LSS.pdf